Ad Code

Responsive Advertisement

Boyun tutulması ve nedenleri?

Baş ile gövdenin birleştiği vücut'daki bölüme boyun denir. Boyun önde soluk borusu. Arkada yemek borusunun içinden geçtiği ve yedi boyun omuru ile oldukça hareketli bir mekanizmadır. Bu bölümde yer alan tiroid bezi önde trekea denen nefes borusunu bir at nalı gibi sarmış. Boyunda ayrıca başa ve beyne giden ve ordan gelen büyük kan damarları, sinirler, omuriliğin boyun bölümü kaslar yer almıştır.

Öndeki başlıca kas , sterno- mastoid kas olup, kulak arkasında mastoidçıkıntı göğüs kemiği olan sternuma ve köprücük kemiğinin iç ucuna uzanır. Bu kasın altında halk arasında Şah damarı diye bilinen karotis atar damarı ve iç juguler toplardamarları geçmektedir.
Boyun tutulması, soğuk havalarda, şiddetli bir rüzgara veya hava cereyanına yakalanan kimselerde geçici olarak meydana gelebilir.  Bu gibi boyun tutulmalarına sıcak tatbik etmek ve salisilat, Ağrı kesici gibi ilaçlarla kısa zamanda iyleşmesini sağlamak mümkündür. Ancak adelenin fibrosiz şeklinde sertleştiği kojentinal tortikolis vakalarında tedavi sadece ameliyat ile yapılır.

Boyun tutulmasi ve nedenleri

Boyun sorunları nedeni?
Kasılmış bir durumda yada soğukta uyuduktan sonra yada tenis oynamak, bahçe kazmak gibi alışılmışın dışında bir egzersizden sonra boyun tutulabilir. Ağrı genellikle kendiliğinden geçer. Geçmezse iki günlük bir dinlenme, masaj, boyunu sıcak tutma, ağrı kesiciler sorunu ortadan kaldırabilir.


Boyundaki lenf bezlerini şişmesi de boyun tutulması yapabilir. Bu, genellikle kulaktaki ya da boğazdaki bir enfeksiyondan kaynaklanır. Geçmeyen boyun ağrıları için mutlaka bir hekime başvurmak gerekmektedir. Boyun kemiklerini birinde ya da eklemlerde bir çatlak olabilir ve durum, kalıcı bir boyun tutulmasına yol açabilir. Boyun hareketlerini kısıtlayan ağrının bir nedeni de omurların arasındaki eklemlerin iltihaplı hastalıklarıdır. Eklem iltihabı, romatoit artritte ve daha çok osteoarttrittegörülür.

Yorum Gönder

0 Yorumlar