Ad Code

Responsive Advertisement

Purpura Nedir?

Deride kendiliğinden oluşan lekelere purpura denir. Bunlar koyu kırmızı veya mavimtırak kırmızı renkte ve üzerine basmakla kaybolmayan, değişik boyda ve çok sayıda lekelerdir. Cilt altına kanala sureti ile olduğundan hemorojik lekelerde denir. Nokta veya mercek büyüklüğünde olanlara peteşi denir. Çoğunlukla çarpma yada düşme sonucu deri altında daha büyük ve yaygın olarak meydana gelen hemorajik lekelere ise ekimoz adı verilir.

purpura nedir

Halk deyimi ile çürük denen bu ezilme yerlerinde toplanan kan, deri üzerinde mordan başlayıp yeşil ve sonra sarıya dönen renk örnekleri gösterir. Lekeler zamanla, genel olarak bir hafta içinde kaybolur.

Bilinmeyen nedenle deri altında kanamalar olabilir. Romatizmal ağrılarla beraber daha çok erkeklerde , ayaklarda peteşi veya ekimoz şeklinde belirdiğinde Schönlein purpurası olarak bahsedilir. Çocuklarda ve gençlerde çeşitli deri ve mukozalarda kanama belirtileri ile seyreden ve ölüm ile sonuçlanan bazı ağır hastalıklarda (Henoch purpurası, Werlhofi hastalığı) vardır. Bu purpurik dermatozlar ancak deri hastalıkları uzmanı tarafından teşhis edilebilir.

Bazı enfeksiyonlarda  da purpura vardır. Mesela anjin, grip, streptokok, stafilakok ve meningokok enfeksiyonları sıtma , gonore, kızıl, difteri, pnömoni, endokardit, tifo, tüberkiloz gibi hastalıkların seyileri esnasında  da basit purpuralara rastlanır. Bazı vitamin eksikliklerinde (C ve K vitamini), karaciğer yetmezliği, akut ve kronik nefritlerde, kronik lösemilerde bu tip deri altı kanamaları görülebilir. Purpuraların tedavisi için asıl etkeni bulmak ve ona göre tedavi uygulamak gerekir.

Hemorajik lekeler.

Yorum Gönder

0 Yorumlar