Ad Code

Responsive Advertisement

Geliyoo.com Arama Motoru Test Yayınına Girdi

Yerli Arama Motoru Geliyoo.com Açıldı

Yerli arama motoru projesinde çalışmalar devam ederken, isminin Geliyoo bulunduğu açıklandı. Aralık ayının başında yapılan haberler ile memleketimiz\`de aktif şekilde kullanılacağı söylenen yerli arama motoru bugünden itibaren resmi şekilde hizmete başlamış oldu.

Biliyorsunuz şuanda arama motoru olarak rakipler yoğun şekilde fazla. Hele Google benzeri bir arama motoru memleketimiz\`de hizmet verirken, yerli arama motoru Geliyoo\`nun nasıl bir performans sergileyeceği merakla bekleniyordu. Açıkçası biz de algoritma konusunda karşımıza nasıl bir sonuç çıkartacağını çok merak ediyorduk. Bu sorular ise cevabını yavaş yavaş bulmaya başlandı.

Yerli arama motorunun algoritması

En önemli sorulardan bir tanesi yukarıda görmüş olduğunuz başlık arkadaşlar. Bir arama motorunu arama motoru yapan en önemli kriter arka planda çalıştırmış bulunduğu algoritmasıdır. Bir arama gerçekleştirildiğinde, kullanıcıya en doğru sonucu ulaştırmıyorsa, o arama motoruna motor denmez.

Gerçekleştirmiş olduğumuz Searching Tool testinde kullanıcıya gerçekten doğru sonuçları ulaştırabiliyor. Bu kısmını sevdiğimizin altını çizmemde yarar mevcut. Algoritmaya puanlama yapacak olursak eğer on üstünden 7 verebiliriz. bilhassa siteler için description, title ve keywordsleri sıhhatli bir şekilde çekebiliyor. Arama sonuçlarını ise kullanıcının girdiği verilere göre analiz edip, karşımıza o biçimde çıkartıyor.

Forum geliyoo, geliyoo.com forum

şuanda test aşamasında

Yerli arama motorumuz Geliyoo şuanda test evrelerinde çalışmalarına devam ediyor. sadece Web ve video alanlarının sağlıklı çalıştığının altını çizelim. Haberler ve görseller sekmelerinde henüz bir gelişme yoktur.

Geliyoo\`nun CEO\`su olan Hakan Atabaş ise bu ciddi gelişme için şunları söyledi: \"Bir aşırı ülke Google\`ın dünya genelinde olan üstünlüğünü ortadan kaldıran çalışmalar ile yollarına devam ediyor. Bunun ilk örneğini ise ülkemiz\`de de hizmet verici Yandex ile gördük. Sonrasında bunu çin takip ederek Baidu adında arama motorunu hizmete açtı. memleketimizde de bu ve benzer bir çalışmaları yapıldı fakat kesin olarak kayda kıymet bir performans ortaya koyulamadı. nedeniyse maddi olanaksızlıkların yetersiz olması ve personellerin bulunmamasıydı. şimdi ise güçlü olanaklara sahip olarak türkiye\`nin yerli arama motoruna sahip durumdayız. Bu arama motoru ise \"Geliyoo\" sebep olmasın\". dedi.

On milyon TL harcandı

Yerli arama motorumuz Geliyoo için bugüne kadar tam on milyon TL harcanarak çalışmalar tamamlandı. Halen test aşamasında olduğu bunun gibi, bütün detayların bitirilmesi için gün sayılıyor. Kullanıcı kanadında ise Geliyoo.com olarak 2018\`de 3 milyon kullanıcı sayısı hedefleniyor.

ilerleyen senelerde ise tüm kamu ve kuruluşlarda default olarak Geliyoo arama motoru kullanılabilir olacak. Sonrasında ise memleketimiz\`de bu sistem yaygınlaştırılabilir.

Yerli arama motoru Geliyoo\`nun Whois sorgusuna baktığımızda ise gene CEO Hakan Atabaş\`ın adını görüyoruz. aslında domainin ilk reglenme tarihinin 17.10.2010 tarihinde olduğunu görüyoruz. Yani birileri bu domaini 2010 tarihinde almış ya saklamış, veya ayrıcalıklı amaçlarda kullanmış.



 wayback archive sonucuna göre bu domain yine 2010 yılında arama motoru şekilde kullanılıyormuş. Temmuz 2011 tarihinde ise şu biçimde değiştirilmiş;



Domainin geçmiş Whois kayıtları internette bulunmuyor. O nedenden önceden kimin üzerine olduğunu göremiyorsunuz. Herkese açık bilgiler bulunduğu için daha önceden hangi durumda olduklarını bu şekilde görebilmek olası. Domain 2012 yılında normal bir haber platformuna dönüşürken, 2013 yılında ise tekrardan logosu değişerek ayrıcalıklı bir arama motoru görevine bürünmüş. Resimlere tıklayarak büyük hallerini gözleyebilirsiniz arkadaşlar.



2014 yılında domain yine tıpkı şekilde çalışırken, 2015 yılında bizleri ciddi bir bilgi karşılıyor. Geliyoo.com sitesi 2015 yılında \"bütçe sebebiyle aramaya kapalıdır. Ar-Ge çalışmalarımız devam etmektedir.\" \"Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan\`a hususi Mektubumuz Buray harp ANıL | Fatih ARSLAN\" ibareleri yer alıyor. Yani buradan anlayacağınız üzere yerli arama motoru Geliyoo daha önceden kurulmuş, lakin bütçe olmadığından yürütülememiş. Sonrasında ise ismi geçen insanlar Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan\`a mektup göndermiş ama sanırsak netice alamamışlar.

O mektubu okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz arkadaşlar. Ocak 2016 tarihinde ise domain devredilerek şimdiki CEO\`su olan Hakan ATABAş yönetimine verilmiş durumda. Yani domainimiz sıfır olmadığı gibi, daha önceden girişimlerde bulunulmuş. Umarız istenilen verim elde edilir ve ülke genelinde yaygın bir duruma gelir. şahsi görüşüm şekilde şunu söylemeliyim ki, domain adını ayrıcalıklı bir isim kullansaydık daha iyi olabilirdi. Prestij açısından gerçekten ad çok fazla önemli. Hayırlısı olur inşallah..

Yorum Gönder

0 Yorumlar