Ad Code

Responsive Advertisement

Akupunktur Nedir?

İğneyle Tedavi Yöntemi

Akupunktur belirli organlara enerji akışını yönlerdirme, artırma veya azaltma amacıyla vücuttaki 365 noktadan bir veya birden fazlasına iğne saplamaktan ibaretir.

Akupunktur Nedir?

Eski Çin’de uygulanan iğne tedavisi yani Akupunktur, 17. Yüzyıldan sonra batı ülkelerinde de tanınmaya başlamıştır.  Çin’deki uygulamada mikropsuz hale getirilmiş bakır iğneler vücudun belirli noktalarına 2mm. İle 2cm arasında değişen bir derinliğe kadar batırılır. Bu noktaların sayısı 350’den fazladır. Japon bilim adamları tedavinin amacına göre değişen altın, platin, gümüş ve krom iğneler kullanmaktadırlar.

Çin’deki Akupunktur tedavisinin felsefi inançlarına göre, yaratıcı bir güç olan Tao insanı meydana getirirken, onu Chi ile donatmıştır. Chi enerjisinin idaresi de Ying ve Yang denilen birbirinden ayrılmayan iki zıt olguya bırakmıştır. Yang erkeği, pozitif(olumlu), ışığı, yazı, ateşi temsil ettiği halde, Ying kadını, olumsuzu, karanlığı, kışı, suyu ifade etmektedir. Organizmalarda bu tür zıtlıklar mevcuttur ve Yang ve Ying’in dengelenmesi sonucu insan sağlıklı yaşar. Bu inanışa göre Ying-Yang dengesinin bozulmasıyla birden fazla hastalıklar meydana gelir.

Akupunktur Nedir?

Son yıllarda bu tedavi yönteminin fizyolojik gerçekleri açıklamak için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.
İnsanın embriyolojik gelişmesi zamanında üç tabaka oluşmakta, daha sonra bütün organ birimleri farklılaşarak gelişmektedir. Embriyonun ektoderm denilen dış tabakasından oluşan deri üzerinde varsayılan meridyenlere benziyen biçimlerde akupunktur çizimleri bulunmaktadır. Bu meridyenler ve üstündeki bazı noktalar endoderm ve mezodermde gelişen organların iz düşümlerini yansıtmaktadır. Böylece deri üzerinde yer alan ve iç organlarla veya bazı fonksiyonel merkezler ile iletişim halinde bulunan akupunktur noktalarının uyarılması ile bu fonksiyonları etkilemek mümkün ola bilmektedir.
Son senelerde akupunktur anestezide önem verilmiş, bu yöntemle ağrısız bazı operasyonlar uygulanmaya başlamıştır. Batı ülkelerinde akupunktur ilk olarak, artrit, gut, ve mide bağırsak kanalındaki ağrıların giderilmesi amacı ile kullanılmıştır. Çünkü akupunktur ağrı iletimini etkilemektedir. Bu etkisini nasıl gösterdiği ise, tam olarak anlaşılamamıştır.

Akupunktur Nedir?

Aspirin veya ağrı giderici maddelerin etki biçimleri nasıl teori esnasında ise, akupunkturun, etkisini nasıl gösterdiği de tam olarak bilinmemektedir. Akupunkturun bazı enfeksiyon hastalıklarında da olumlu sonuç etkisi görülmüştür. Bu etkisinin spesifik olmayan bazı viral enfeksiyonlarda hücrelerde interferon oluşumunu fazlalaştırmak anlamında meydana gelebileceği ileri sürülmektedir.
Akupunktur uygulama biçimleri;

Halen uygulanmakta olan akupunktur türlerinin eksikliklerine ve dünyada kullanılış sıklığına göre şöyle sıralıya biliriz:

Klasik Çin akupunkturu; kulak  ilk olarak akupunkturu: ‘’Aurikulomedicin’’; baş akupunkturu; yüz akupunkturu; ağız akupunkturu; burun akupunkturu; vaginal akupunktur.

Burada adı geçen yöntemlerden günümüzde en geçerlileri Klasik Çin akupunkturu ve kulak akupunkturudur. Bunları, baş ve yüz akupunktur seansları takip eder. Burun akupunkturu bazı noktaların dışında önemini yitirmiştir. Ağız akupunkturu uygulamak hem doktor, hem de hasta bakımından rahatsızlık verici olabilir. En son vaginal yoldan akupunktur uygulamalarının yapıldığına dair dergiler ve kitaplar yayınlanmaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar