Ad Code

Responsive Advertisement

Anabolizan nedir? Kimler kullanamaz

Erkeklik hormonuna benzeyen ve protein metabolizmasına olumlu etki yaparak insan güçlendiren maddelere Anabolizan denir.  Androjenhormonunun benzeri olarak yapılan bu sentetik steroid maddeler, metabolizmada azot bilançosunu etkileyerek protein ve doku yapımını artırmaktadır.

Anabolizan
Erkek çocukların ergenlik devresinde gelişip kuvvetlenmesi, kız çocuklarından daha iri yapılı olması, salgılanan erkeklik hormonun andorejen etkisi yanında anabolizanetkisinin de varlığından ileri gelmektedir. Erkekleştirici tarafı, yani androjen etkisi nispeten az olan anabolizanilaçlar (Oranabol, Durabolin, Dianabo vb.)ağır hastalıkların nekahat dönemlerinde, iştahsızlıklarda ve gelişme gecikimlerinde cılız çocuklara verilir. Ancak bu ilaçların gelişme çağındaki çocuklarda iskelet kemiklerinin olgunlaşmasını hızlandıracak epifiz’lerin erkenden kapanmasına ve boyun kısa kalmamasına neden olabileceği düşünülmelidir.

Sporculara anabolizanilaç yapmak doping olduğundan verilmesi yasaktır. Ancak sporcuların, özellikle erkek görünüşlü kadın atletlerin bir süre anabolizan kullandıkları söylenebilir. Bu ilaçlar bayanlarda ses değişikliği,  kıllanma ve kanama bozukluğu yapabilir.

Sporcular dopingi, kendilerine karşılaşmalarda olağanüstü bir güç verdiği için gizli kullanırlar. Bir sporcunun doping yapıp yapmadığı, karşılaşmanın hemen sonrasında yapılan idrar ve tükürük tahlili ile anlaşılır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar