Ad Code

Responsive Advertisement

Domain Hakkında 20 Önemli Unsur


Domain Hakkında 20 Önemli Unsur


Domain Hakkında 20 Önemli Unsur

Öncelikle Domain Nedir?

Domain (Alan Adı) Nedir ?
Alan adınızın uygun, basit ve hatırlanabilir olması, ulaşılabilirlik açısından oldukca önem taşımaktadır.

Domain(alan adı), internette yer almak için sahip olmamız gereken kimlikdir. şu demek oluyor ki alan adları web sitemizin adı ve adresidir. Bu adres olmadan ziyaretçiler sitemize ulaşamazlar.



Her sektör gibi domain dünyasında da sıkça kullandığımız veya çokça karşımıza çıkan özelterimler vardır. Bu terimlerin anlamını iyi bir halde kavramamız domain ile ilgili işlerimizin sağlıklı yürümesi açısından çok önemlidir.
Aşağıda domain dünyasında maksimum kullanılan 20 terimi listeledim ve bu terimlerin Türkçe karşılıkları ile kısa da olsa açıklamalarını belirtmeye çalıştım. İtiraf etmeliyim ki; her vakit kullandığımız bu terimlerin Türkçe karşılıklarını doğru ifade edebilmek benim için çok kolay olmadı (açık konuşmak gerekirse bazı ifadeleri aynen aslı gibi kullanmayı tercih ediyorum). Aşağıdaki domain terimlerinden bazıları kendine özel ayrı bir yazı yazmamı gerektirecek kadar önemli ve geniş kapsamlılar; inştanrı en kısa zamanda her biri için ayrı bir yazı yazacağım. İşte domain dünyası ile ilgili bilmenizde fayda olan 20 terim ve açıklamaları:
domain name: Türkçe’ye alan adı olarak çevrilen domain name (ben domain ifadesini kullanıyorum), bir web sitesinin internetteki adı ve adresidir. Eğer domainler olmasaydı, internet sayfalarına bir tek IP adresleri ile ulaşabilirdik ki bu da, normal hayatımızda adreslerin olmaması ve bir tek coğrafi koordinatlara gore hareket etmemize benzerdi ki bu hiç iyi olmazdı =)



  • Domain registration: 


Domain kayıt işlemi. Kimi zaman domain satın alma olarak da nitelendirilse de aslına bakarsak satın alma ifadesini domainin sahibinden veya aracılardan satın alma olarak kullanıyoruz. Registration ise kayıtlı olmayan (boştaki) bir domaini bir domain firması vesilesiyle kayıt etmek anlamında kullanılıyor.

Domain registries: 
  • Her bir domain uzantısını yöneten firma veya kişileri belirtmek için kullanılan ifade. Örnek olarak .Com ve .Net uzantılarının yönetimi VeriSign’da (ayrıntılı liste için).


  • Domain registrars: Domain registries’ler ile anlaşmaları olan aracı domain kayıt firmaları. Herhangi bir domaini kayıt etmek için bu firmalardan biri ile çalışırız (Moniker, IHS Telekom gibi).
  • Registration fee (reg fee): Domain kayıt ücreti anlamına gelen bu ifade çoğu zaman domain değerlemesi (appraisals) yapılırken domainin herhangi bir değeri olmadığını belirtmek için kullanılır (kısaca ederi yalnız kayıt ücreti denmek istenir). Ek olarak bu ifade kullanılırken maksimum yapılan hata reg fee yerine reg free denilmesidir.


  • Domain geçirme: Domain transferi, bir domainin kayıtlı olduğu firmadan başka bir registrar firmaya aktarılması anlama gelir. Registrar firmalar yukarıda da bahsettiğim şeklinde aracı firmalardır; bu nedenle sahip olduğumuz domaini istediğimiz firmada tutma hakkı bizlere aittir. Örnek olarak domainom.Com domaini şuan moniker.Com şirketinda bulunmaktadır ve bu domaini istediğim vakit (transferin yasak olduğu süreçler hariç) başka bir firmaya taşıyabilirim.


  • Domain epp code (authorization code/transfer code): Domaini bir firmadan başka bir registrar firmaya taşımak için lüzumlu olan güvenlik kodudur. Her bir domain için özel olan bu kod olmadan domain transferi gerçekleşemez.


  • Whois: Bir domainin kime ilişkin bulunduğunu gösteren sorgulamaya whois sorgulaması denir. Örnek bir whois sorgusu şöyledir:Domain Name: domainom.Com

Registrar: MONIKER ONLINE SERVICES, INC.
Status: clientDeleteProhibited, clientTransferProhibited
Expiration Date: 2011-10-28
Creation Date: 2006-10-28
Last Update Date: 2011-07-01
Name Servers: ns1.93d.Net, ns2.93d.Net
Administrative Contact: domainOMWhois sorgusunda domain adı, kayıt firması (registrar), domain durumu (status), kayıt tarihi (creation date), bitiş tarihi (expiration date), name server bilgileri, yönetici-teknik görevli-muhasebe sorumlusu mesajşim bilgileri yer alır.

  • Whois privacy protect: bazen domaine ilişkin mesajşim bilgilerinin başkaları tarafınca görülmesi istenmez. Domainin kayıtlı bulunmuş olduğu firmada bu özellik mevcut ise aktif edilir ve böylelikle domaine whois sorgusu yapıldığında domain sahibinin gerçek iletişim bilgileri görünmez. Örnek bir whois sorgusunda aşağıdakine benzer bir sonuç alınır:Domain Admin (contact[at]privacyprotect.Org) Visit Privacyprotect.Org

  • domain status: Domain vaziyet kodlarını belirtmek için kullanılan bu ifade domainin o an hangi durumda olduğunu gösterir (beklemede, kilitli, süresi dolmuş gibi).


  • Generic top level domain (gTLD): Jenerik üst düzey domain uzantısı anlamında kullanılır. ICANN’in açıkladığı gTLD’ler şunlardır: aero, asia, bizler, cat, com, coop, edu, gov, info, int, jobs, mil, mobi, museum, name, net, org, pro, tel, travel

  • country code top level domain (ccTLD): Ülkelere özel tahsis edilen üst seviye domain uzantılarıdır. Türkiye için .TR, Almanya için .DE benzer biçimde (tüm ccTLD’leri incelemek için.)


  • idn: Internationalized Domain Name yani ulusallaştırılmış alan adı demek olan IDN’ler, her dilin kendi harfleri ile oluşturulabilen domainlere verilen isimdir. Normal şartlarda, bir domainde bir tek İngilizce’deki A-Z arasındaki 26 harf ve 0-9 arasındaki rakamlar ile tire (-) işareti kullanılabilirken, IDN’de Türkçe karakter içeren alanadı.Com domaini kaydedilebilir. Kayıt edilen domainler ASCII karakter kodlamasına bakılırsa çevrimi yapıldıktan sonrasında kaydedilmektedir. Örnek olarak alanadı’nın ASCII’ye çevrimi xn--alanad-u9a’dir.


  • Domain appraisals: Türkçe’ye alan adı değerleme olarak çevrilebilecek olan domain appraisals(ben değerleme yerine appraisals’ı tercih ediyorum), bir domainin; bir tek isim olarak değerinin hesaplanmasıdır. Bu hesaplama yapılırken göz önünde bulundurulan bir çok kıstas vardır: domainin kaç karakter içerdiği, domainin uzantısı, anlamı gibi.


  • Domain extensions: Domain uzantıları. Bir domainde noktadan sonra gelen kısım. Örnek olarak domainom.Com’da uzantı .Com‘dur; google.Com.Tr’de ise uzantı .Com.Tr‘dir.

  • Domain backorder: Daha önce kayıtlı olan sadece süresi sona eren ve uzatılmayan domainlere haiz olabilmek için önceden sipariş verme işlemine backorder denir. Backorder hizmeti veren firmalar iki şekilde çalışır: 1. Süresi sonlanmış olan ve düşen domaini düştüğü gibi otomatik botlar yardımıyla kayıt etmek (pending-delete backorder). 2. Süresi sonlanmış domainleri, düşme sürecine girmeden anlaşmalı olduğu registrar firmalardan almak ve bunları satmak (pre-release)


  • domain parking: Kullanılmayan bir domainin, parking hizmeti veren sitelere yönlendirilmesi suretiyle meydana getirilen işlemdir. Domain parking’de, yönlendirme işleminden sonra o domaine ilişik sayfada parking sitesinin anlaşmalı olduğu reklamlar çıkar ve domain sahibi bu reklamlardan belli oranda kazanç elde eder.


  • Typo domain: Bir kelime veya kelime grubunun yanlış yazılmasıyla elde edilmiş domainlerdir. Örnek olarak domainom.Com için domainmo.Com, domaiom.Com şeklinde typo’lar üretilebilir. Typo domainler, asıl domainlerin trafiklerinden fayda sağlamak için kullanılır.


  • Icann: İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) uluslararası düzeyde organize olmuş, İnternet Protokolü (IP) adresi alanı tahsisi, protokol tanıtıcı ataması, genel (gTLD) ve ülke kodu (ccTLD) üst düzey domain sistemi yönetimi ve kök sunucu sistemi yönetimi işlevlerinden sorumlu kâr amacı gütmeyen bir kurumdur (kaynak Icann).


  • Wipo: Dünya Fikri mülkiyet Örgütü olarak Türkçeleştirilen WIPO (World Intellectual Property Organization), marka tescili, patentler ve endüstriyel tasarımlar, sanat eserleri ve telif hakkı yasalarını kapsayan, tüm dünyada 184 ülkenin tanıdığı bir kurumdur. Domain uyuşmazlıkları ile ilgili davalar da WIPO tarafından yürütülmektedir.

Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. Whois bilgilerinin açık tutulması sitenin şeffaf olması açısından önemlidir. İçi dışı bir diye tabir edebileceğimiz sitelerin de arama motorları tarafından sevildiklerini unutmamak gerekir. Bilgiler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. domain konusunda .com'u her zaman tercih ederim. akılda kalıcıdır. zorunlu kalınmadıkça başka bişey alınmamalı

    YanıtlaSil
  3. Önemli bir hususu belirtmek isterim ki; Register kaydı yani domainin ilk alımında yapılan kayıt hiçbir zaman değişmez. Domain transfer edilse dahi sorumlu bilgileri değişir ancak Register kaydı aynı kalır. Bunun bilgisini de paylaşmış olalım.

    YanıtlaSil

Argo içerilikli yorum attığınız taktirde hakkınızda dava açılır, site adresinizi yoruma attığınız taktirde ise bloğunuz google sıralamasından düşer.

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)