Ad Code

Responsive Advertisement

Yetişkinlerde Ateş Nasıl Düşürülür?


Ateş, bir çok hastalığın en büyük belirtisi olmakla birlikte yüksek ateş sınırları aştığında tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Uzmanlar vücut sıcaklığının ortalama 36-37 derece olduğunu söylüyor. Yetişkin bir insanın ateşi 39,5 üzerine çıkmışsa kesinlikle tehlikeli bir durum ile karşılaşılabilir ve derhal doktor müdahalesi gerekir.

Yüksek ateş durumunun farklı durumları vardır ancak biz bu makalemizde yetişkinlerde ateş nasıl düşürülür üzerinde duracağız.

Ateş Nasıl Düşürülür!
Doktor müdahalesinden önce eğer yüksek ateş evde teşhis edilmişse yapılması gerekenler vardır. Ateşin düşürülmesi için yapılacak bazı işlemler hastanın doktora ulaştırılana kadar kendini iyi hissetmesini ve ateşinin düşürülmesini sağlayacaktır.

İlk önce dikkat edilmesi gereken kesinlikle evdeyken bilmediğimiz ve hatta bildiğimiz hiç bir ilacı vermemeliyiz.
Giysilerinin terletmeyecek türden olmasına dikkat etmeliyiz.
Bol bol sıvı takviyesi almasını sağlamalıyız.
Bulunduğu ortamın çok fazla sıcak olmaması hatta biraz serin olması gerekmektedir.
Ilık bir suya batırılmış bez ile sünger ile vücut silinebilir. Ilık suyun buharlaşıp uçması sayesinde ateşin düşmesi sağlanabilir.

İnternette ''yetişkinlerde ateş nasıl düşürülür'' şeklinde bir arama yaparak güvenilir sağlık siteniz varsa tercihen burada yer alan bilgileri okumakta fayda vardır. Çünkü aile bireylerimizden hangisinin ne zaman başına ateşlenme gibi bir durum geleceğini bilemeyiz. Yanlış bilenen yöntemler ile sevdiklerimize yardım etmeye çalışırken aslında onlara ciddi zararlar verebiliriz. Bu konuda bilinçli olmak zorundayız.

Maalesef başımıza gelmeden böyle bir bilgi edinmeyi aklımıza bile getirmiyoruz. İstanbul'dan yanıma gelen kuzenimin gece geç saatlerde ateşlenmesi sonucu bir çok doğru bildiğimiz ama aslında yanlış olan işlemle ateşini daha da yükseltmiş ve acilen hastaneye kaldırmıştık.

Doktorumuz bize yaptığımız hataları bir bir sıraladı. Eve döndükten sonra internette güvendiğim sağlık sitelerinden ''ateş nasıl düşürülür'' şeklinde aramalar yaparak bu konu hakkında kendimi bilinçlendirdim ve çok faydalı bilgiler edindim. Artık yakınlarımdan birisi ateşlenirse doğru müdahaleyi nasıl yapacağımı biliyorum.

Ateş Düşürmek İçin Yapılan Yanlışlar!
Ateşi yüksek kişinin üzerine battaniye, yorgan veya başka bir örtü örtmek kesinlikle yanlıştır hatta bu işlem ateşin daha da yükselmesine ve havale geçirmesine varıncaya kadar giden sonuçların doğmasına neden olabilir.

Sirkeli bez ile vücudunu silmek, vücudun belirli yerlerine buz koymak yanlıştır.
19 yaşından küçüklerde yüksek ateşi düşürmek için aspirin kullanmak yanlıştır.
Soğuk su ile duş aldırma maalesef ülkemizde yaygın olarak yapılan ama aslında yanlış bir yöntemdir. Ilık bir su ile duş alması sağlanabilir bu durumda da başını ıslatmamaya gayret edilmelidir.

Evde ateş düşürülmemiş ise mutlaka ama mutlaka bir hastaneye giderek doktora başvurulmalıdır.

Yukarıda da söylediğim gibi, güvenilir sağlık sitelerinden edinilecek doğru bilgiler ile yakınlarımızın yüksek ateş gibi bir belirti ile karşılaştığında onlara faydalı olabiliriz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar