Ad Code

Responsive Advertisement

Son Zamanlardaki Gıda Kaynaklı Salgınlar

Son zamanlarda tavukta kendini gösteren Listeria monocytogenes olarak adlandırılan mikroorganizma, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin son raporunda gıda kaynaklı salgın hastalıklar listesinde beşinci sırayı aldı. Bu bakteri hastalık yapıcı olup özellikle toprakta ve çevrede bulunmaktadır.Yapılan araştırmalarda; tüketime hazır yumuşak peynirlerde yüzde 2,4, kırmızı ette yüzde 2,3, tavuk etinde yüzde 1,6, tüketime hazır balık etinde ise yüzde 10,8 oranında etkene rastlandığını rapor etmiştir. Donmuş sebze, çiğ süt ve salatadan da bulaşabileceği görülmüştür.

Etken daha çok yaşlı, çocuk, yeni doğan, hamile ve immun sistemi baskılanmış bireylerde ciddi semptomlarla seyretme, bazen bu tip vakalarda ölümle sonuçlanmaktadır. İnfeksiyonda mide-barsak sisteminde diyare, bulantı ve kusma gibi belirtiler yanında, merkezi sinir sistemini etkileyen veya hamilelerde düşüklere neden olan semptomlar da ortaya çıkabilmektedir.
L. monocytogenes infeksiyonlarından korunma, çiftlikten sofraya kadar birçok aşamayı kapsamaktadır. Kaliteli yemle beslenen, sağlıklı hayvanlardan, uygun teknolojik ve hijyenik şartlarda elde edilen et, süt ve ürünleri bu etken yönünden minimum risk taşımaktadır. Gıda işletmelerinde gerekli kurallara uyulması yine bu etkenle sonradan oluşabilecek bulaşmaların önüne geçilmesini sağlamaktadır.

Tüketicilerin de konu ile ilgili doğru bilgilendirilmeleri, gıdaların pişirilmesinde merkezi sıcaklık derecesinin en az 72 olmasına dikkat etmeleri ve soğuk muhafazayı maksimum 4°C de yapmaları oldukça önemlidir. Gıdaların raf ömrü dolmadan tüketilmelerine özen gösterilmelidir.

Ceyda Aksel : AdnanGuney.Com, NetworkDizayn.com, Web site Editörü Ceyda Aksel hakkında ; 1989 yılında Akhisar'da doğdum. Eğitim ve öğretim hayatımı Pamukkale Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra dijital platformlara olan ilgim arttı. Ve bilgi paylaşım sistemlerine ilgi duymaya başladım.Google, Yandex, Bing gibi büyük arama motorlarında seo optimasyonu yapmaya başladım. Ayrıca gıda mühendisliği yapmaktayım.

Yorum Gönder

0 Yorumlar